marți, 5 mai 2009

Gletuirea si etapele de desfasurare

,
Pentru inceput, curatati peretii holului de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche.
Cei mai multi pereti fiind din beton (material absorbant), dam inainte o mana de grund Ceresit CT 17 cu bidineaua. Pentru indreptarea denivelarilor va sugeram utilizarea gletului Ceresit CT 126, care permite egalizarea suprafetei prin incarcari de pana la 10 mm, intr-un singur strat, avand rezistenta mare la fisurare. La un sac de 25 de kilograme adaugati 13 litri de apa.
Gletul si apa se amesteca mecanic, cu viteza mica; astfel, evitati antrenarea de aer in masa de material. Dupa 3 minute, necesare maturarii, se amesteca din nou. Pasta obtinuta se aplica cu o gletiera neteda de inox. Intai se incarca peretele, apoi se intinde pasta cu miscari scurte, verticale si paralele, de jos in sus. Pentru un strat de 5 mm, timpul de uscare este de o zi. Dupa intarire, aplicam un strat de Ceresit CT 127. Suprafata astfel gletuita va fi foarte fina si de un alb imaculat. Aspectul sau va fi de finisaj final.
Cum aplicam glet? Va prezentam mai jos, pas cu pas, toate etapele gletuirii peretilor si tavanului, in imagini relevante. Nu mai ramane decat sa ne incepem aplicarea gletului. Spor la treaba!

Gletul se prepara intr-un vas curat, cu apa. Atentie: punem gletul in apa si nu invers. Pentru a obtine densitatea optima, trebuie ca gletul sa ajunga putin deasupra apei.

Lasam cateva minute apa sa traga gletul. Nu amestecam inainte, deoarece este posibil sa se formeze "cocoloase", care ne vor impiedica sa plicam un strat uniform de glet.

Cand tot gletul este umezit, putem amesteca. Pentru a fi mai siguri, putem folosi un amestecator montat la bormasina, dar la viteza moderata.
Pentru finisarea gletului, folosim fie panza ori hartie abraziva, fie o plasa abraziva. Daca folosim panza sau hartie abraziva, alegem mai intai una cu granulatie mai mare, iar la finisarea finala, o granulatie mai fina, pentru a da peretilor un aspect cat mai placut. Plasa abraziva se poate monta pe un suport din lemn, pentru a fi mai usor de folosit.

Avantajul plasei abrazive este faptul ca permite trecerea prafului rezultat in urma finisarii, realizand in acelasi timp un finisaj eficient si fin al peretilor.

Montam panza abraziva pe suportul de lemn, care are o latime aproximativ egala cu bucatile de plasa.
Acestea se fixeaza de suport la capete.

Gletuirea peretilor este o operatiune de finete care cere de regula o mana formata pentru ca peretii sa iasa perfect, fara denivelari. Insa, pentru cei carora le place sa mestereasca prin casa, nu e deloc imposibil sa invete in scurt timp sa execute o astfel de lucrare.
Mai intai trebuie stiut faptul ca exista doua tipuri de glet - unul de incarcatura si unul de finisaj.

„Gletul de incarcatura se foloseste pentru indreptarea suprafetelor si egalizarea lor. Cel de finisaj este mai fin si se utilizeaza pentru finisarea suprafetelor in vederea vopsirii lor”, explica mesterul Titus Movileanu.

Exista gleturi pe baza de ipsos - utilizate la interior - sau pe baza de ciment alb - acestea din urma putand fi folosite inclusiv la exterior sau in medii cu umiditate ridicata. Gleturile pe baza de ipsos pot fi aplicate pe suport de tencuiala de var, var/ciment, ciment si beton, la interior.

Cele pe baza de ciment se pot aplica pe toate suprafetele traditionale: beton (nevopsit), tencuieli de ciment sau de ciment-var, driscuite sau cu tinci, pe gleturi rezistente de var sau de ipsos.

In ce consta pregatirea peretilor

Mai intai se curata peretii de orice urma de praf, grasime sau vopsea veche. Inainte de gletuire suprafata trebuie grunduita (amorsata).
„Amorsa trebuie aplicata cu bidineaua, nu cu trafaletul, tocmai pentru a intra mai bine in porii stratului suport”, explica meseriasul.
Dupa aplicare se recomanda aerisirea incaperilor timp de patru ore, acesta fiind si timpul aproximativ de uscare, in conditii normale de umiditate. Suprafata obtinuta va fi rezistenta la abraziune.

Se trece apoi la gletuirea peretilor. Aceasta operatiune se realizeaza folosind gletul de incarcatura (preferabil pe baza de ipsos, daca lucrarea e la interior), special pentru obtinerea de suprafete netede pe pereti si plafoane.

Etapele de executie

Gletul si apa se amesteca in proportiile indicate de producator, mecanic, cu viteza
mica. Astfel, se evita antrenarea de aer in masa
de material.

Dupa trei minute, necesare maturarii, se amesteca din nou. Pasta obtinuta se aplica cu o gletiera neteda de inox, intr-un interval de circa 40-60 de minute de la preparare. Intai se incarca peretele, apoi se intinde pasta cu miscari scurte, verticale si paralele, de jos in sus.
Straturile aplicate pe perete se pot finisa prin lisare cu fierul de glet cu putin timp inainte ca materialul sa faca priza. Pentru un strat de 5 mm, timpul de uscare este de o zi.

Dupa uscare, suprafata poate fi slefuita cu hartie abraziva. Pe suprafata astfel indreptata se aplica un strat final de glet de finisaj deoarece este fin si foarte alb, contribuind la un aspect impecabil al peretilor.

Gletul de finisaj genereaza un consum redus de vopsea, se finiseaza foarte usor si este suficient de dur pentru a rezista la zgariere. Acesta se poate aplica intr-un strat de pana la 3 mm.

Filmulet cu gletuirea unui perete

0 comentarii to “Gletuirea si etapele de desfasurare”

Trimiteți un comentariu

 

Ajutor in amenajari si constructii Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger